Brak dodatkowego opisu tej pozycji.
Brak dodatkowego opisu tej pozycji.
Jest to książka niebanalna, niekiedy intrygująca, a na pewno intelektualnie zaawansowana, tak jak zaawansowana jest dzisiejsza antropologia kulturowa.
Książka jest pozycją ważną co najmniej z trzech powodów. Po pierwsze w znakomity sposób kontynuuje tradycje badań etnograficznych na Kurpiowszczyźnie, dzięki czemu prace m.in. Adama Chętnika, Anny Kutrzeby-Pojnarowej, Mariana Pokropka czy Krzysztofa Brauna są kontynuowane i możliwe jest dokonywanie studiów porównawczych. Po drugie pokazuje, jak ważne jest badanie ?obcych obok nas?, monitorowanie tego, co się cały czas dzieje wśród społeczności lokalnych i regionalnych oraz jak na poziomie regionalnym radzą sobie społeczności z kulturą masową, ale i swoją własną. I po trzecie (i może najważniejsze) ta książka to? apoteoza lokalności i badań nad lokalnością. Książka ma też wymiar edukacyjny ? dla studentów, którzy dzięki jej lekturze mają możliwość uczenia się tego, jak ?robić porządną etnografię? oraz dla bohaterów książki ? jest wszak ona i formą podziękowania dla tych, którzy zechcieli być przewodnikami po współczesnej Kurpiowszczyźnie.
Książka poprzez starannie dobrane różne teksty kultury (przysłowia, bajki, legendy, przesądy, pieśni, memy i in.) oraz komentarze do nich opowiada o jednej z najbardziej wyróżniających się i złożonych kuchni regionalnych w Polsce - kuchni śląskiej. ...
Brak dodatkowego opisu tej pozycji.
Brak dodatkowego opisu tej pozycji.
Brak dodatkowego opisu tej pozycji.
Brak dodatkowego opisu tej pozycji.
Brak dodatkowego opisu tej pozycji.